Det går mycket rykten om kosher och halal, men vad är egentligen sant? Vad har de gemensamt och vad skiljer dem åt?

De är båda olika sorters religiös slakt, kosher är judisk-och halal är muslimsk slakt.

De har från början gemensamt att djuren inte bedövas före avblodningen (då man sticker djuren i halsen med kniv). I EU är bedövning vid slakt obligatorisk, med undantag för bl.a. religiös slakt (då t.ex. kosher och halal). Dock är det inte bara att man struntar i bedövningen som skiljer dessa typer av religiös slakt från vanlig slakt. Vid halal t.ex. ska djuret vara vänt mot Mecka, man avblodar djuret på ett speciellt sätt etc.

Även om EU lagstiftningen tillåter obedövade djur så har livsmedelsföretagen och konsumenterna valet att ändå använda bedövning vid religiös slakt. Det sker med t.ex. halalslakt i Sverige. Den nationella svenska lagstiftningen säger att alla djur måste bedövas, därför sker halalslakt i Sverige fast med kravet på bedövning. Oftast accepterar muslimer bedövning så länge den är reversibel, dvs. att djuret inte dör av bedövningen. Det är fallet med t.ex. el-bedövning där djuret vaknar upp efter bedövning om man inte avblodar den direkt. På vissa ställen i andra länder i EU där man inte behöver bedöva djur vid halalslakt används ändå bedövning för djurens skull.

Däremot är kosherslakten mycket striktare då de inte accepterar bedövade djur. Ett annat problem förutom att kosher vägrar bedövning är att de inte äter bakdelen på djuret. Detta gör att den delen av köttet säljs som vanligt kött i affärerna. Så du som konsument kan råka köpa kött från ett obedövat djur utan att veta om det.

Så vad var skillnaden? Halalkött kan komma från både bedövade och obedövade djur, medan kosherkött alltid är obedövat.

Jag har läst om grupper som vill förbjuda halalslakt på nätet, men de har inte läst på ordentligt då halalslaktat kött visst kan komma från bedövade djur och är därmed inte ett problem ur djurskyddssynpunkt.